nedeľa 19. januára 2014

House of Cards

Produkcia: USA, 2013
Réžia: David Fincher, James Foley, Joel Schumacher, Allen Coulter, Charles McDougall
Scenár: Beau Willimon, Kate Barnow, Sam Forman, Rick Cleveland, Keith Huff, Sarah Treem, Andrew Davies
Kamera: Eigil Bryld
Hudba: Jeff Beal
Hrajú: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Kristen Connolly, Corey Stoll, Sakina Jaffrey, Larry Pine, Sandrine Holt.
Dĺžka: 50 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     V minulom roku došlo na poli seriálov k mnohým významným udalostiam, a divák vyhľadávajúci vysokú kvalitu mal z čoho vyberať - tretia séria Homelandu, veľkolepé finále Breaking Bad či premiérové horúce novinky ako BansheeHannibal či Vikings, to všetko bolo len špičkou ľadovca. Za jedno z najväčších prekvapení sa však dá bez problémov označiť jeden titul, vyčnievajúci nad všetkou sezónnou konkurenciou - americký remake kultového britského dramatického seriálu House of Cards (Domek z karet, 1990) na motívy knižnej predlohy Michaela Dobbsa, ktorý ju napísal po vyhodení z postu tlačového hovorcu Margaret Thatcherovej .
     Dej nás zavedie priamo do najvyšších politických kruhov Spojených štátov amerických - samotného Bieleho domu, a Kongresu, ktorého hrdým členom je aj chladnokrvný, ambiciózny a cieľavedomý Frank Underwood s tvárou Kevina Spaceyho. Je krátko po voľbách, a čerstvý prezident Walker, ktorému ku kreslu za stolom v Oválnej pracovni dopomohol veľkým dielom práve Frank, ho podrazí a miesto neho na sľúbenú pozíciu ministra zahraničných vecí vyberie arogantného Michaela Kerna. Netuší, že týmto krokom spustil Frankov nebezpečný plán na vyšachovanie prezidenta z hry. A bez nejakých tích obetí sa to nezaobíde...
     House of Cards je filmársky skutočne výrazným a výnimočným počinom - po celú dobu ho sprevádza precízny scenár, sofistikovaná réžia a vynikajúce herecké výkony. Úvod do deja bol vložený do schopných rúk Davida Finchera (Klub bitkárov, Sedem, Sociálna sieť), a je nutné podotknúť, že slávny oscarový režisér so značnými skúsenosťami v oblasti slovutných drám a mrazivých thrillerov bola najlepšia možná voľba - a podľa môjho osobného názoru aj učinený zázrak. Jeho uchopenie a predostrenie témy, teda pohľadu za závesy a kulisy "veľkej" politiky, nastavovaných verejnosti, za ktorými sa uskutočňujú tie najväčšie machinácie, intrigy, škandály a aféry je natoľko surové, reálne a absolútne bez príkras, že je takmer neuveriteľné. Willimonov mrazivý scenár vťahuje diváka na miesta, o ktorých mal vždy len nejasné predstavy, a konfrontuje ho s realitou, oproti ktorej sú tradičné konšpiračné teórie len detskou uspávankou na dobrú noc.
     Dojem z takmer dokonalého seriálu dotvára zástup figúrok na šachovnici s vizážou veľkých hereckých hviezd a talentov - luxusný Kevin Spacey ako neľútostný kongresman Frank Underwood (jeho uštipačné a cynické poznámky na účet ostatných, ktoré bez servítok podsúva smerom k divákovi, sú jednoducho na nezaplatenie), fantastická Robin Wright (ocenená za svoju rolu Zlatým Glóbusom) ako jeho žena Claire Underwood, ktorá za ním stojí v akejkoľvek situácii, skvostná Kate Mara ako mladá novinárka Zoe Barnes, bažiaca po obrovskom kaprovi, a neopakovateľný Corey Stoll ako záletnícky a ovládateľný kongresman s pravidelnými problémami so zákonom, alkoholom a drogami - to je len stručný prehľad základnej zostavy tohoto perfektného seriálu.
     Raketový výstup po politických priečkach, budovanie popularity na medzi verejnosťou, odsúvanie oponentov na okraj hracej plochy, obozretné presúvanie figúrok na svoju stranu a nekompromisné rúcanie úbohých snov a ideálov o tom, ako to chodí v priateľskom prostredí salónov a večierkov politických žralokov, to všetko na vás čaká v novom americkom dramatickom seriály House of Cards. Nedá mi necitovať Franka Underwooda: "Veľrybu je treba zhltnúť po kúskoch." Nebojíte sa zašpiniť si ruky? V tom prípade bez váhania vstúpte.
10/10

Žiadne komentáre: