utorok 21. januára 2014

Temný případ (True Detective)

Stručná rekapitulácia druhej epizódy

     V druhej epizóde sme sa dočkali niekoľkých zásadnejších zmien, menších zvratov a rozvoja príbehu ako po stránke charakterov hlavných postáv, teda detektívov Rusta Cohla a Martina Harta.

    Zisťujeme niečo viac o Cohleovi - práca v utajení, agent protidrogového, udržiavané kontakty na ulici a v neposlednej rade mystifikácie ohľadom zapečatených spisov z jeho niekdajšej práce. Otvorene sa priznáva k dlhoročnému požívaniu drog, ktoré mu spôsobuje podivné vízie, a sám priznáva, že sa v danom období nachádzal mimo realitu tak často, že už nevedel rozlíšiť čo je skutočné a čo nie. Hart sa naopak pekne vyfarbuje - milenka, ktorú si pred vyšetrovateľmi obhajuje ako "nutnosť upustiť paru" a tvrdí, že je to čisto len "pre dobro rodiny", hovorí za všetko. Vďaka Cohleovmu odhaleniu sa však z toho rýchlo stáva dôvod na rozkol, a som si istý, že to ešte bude mať dohru.     
     Rozvíja sa aj samotný prípad. Už v prvej epizóde tu boli isté indície a zmienky o mieste, neskôr označovanom ako azyl, pri Spanish Lake, z ktorého sa vykľul kemp prostitútok. V ňom podľa všetkého trávila Dora Lang množstvo času, a v jej veciach objavili vyšetrovatelia denník s podivnými poznámkami o "Žltom kráľovi" a papierik s pozvaním na stretnutie v neďalekom kostole. Po príjazde však detektívi zisťujú, že kedysi vyhorel a polovica z neho sa zrútila. V interiéri Cohle objavuje nástennú maľbu nahej ženy s parohmi, pripomínajúcu zohavené telo Dori Langovej. Miesto zjavne pre nejakým časom začala navštevovať určitá sekta. V tomto bode je ešte ťažké zamýšľať sa nad významom symbolov - parohy, nahota, špirála, podivný znak vytvorený z konárov, nájdený vedľa Dorinho tela a neskôr aj pri dome roky nezvestného dievčatka. Na prvý pohľad to jasne signalizuje okultizmus, čo podporuje teóriu o sekte - Dora mohla byť pokojne "obetovaná" v rámci určitého náboženského alebo mystického rituálu. Cohle však tvrdí, že to všetko má naopak silný osobný, nie okultný význam pre páchateľa - spomína len jedného. To sa skôr prikláňa k teórii vražedného psychopata, ktorý na svojich obetiach uskutočňuje čosi ako očistu - chce sa niečoho zbaviť, pravdepodobne niečoho z minulosti, temnej spomienky. Ďalší diel nám povie viac, osobne sa prikláňam k druhej teórii, ktorá je atraktívnejšia a podporuje Cohleove tvrdenia. Jedna vec mi však nedá spať - miestna byrokracia reagovala možno až príliš rýchlo na požiadavku o prevzatie prípadu - i keď to môže byť čisto z iniciatívy guvernéra a vlády. Alebo je tu niekto na pozadí, kto ťahá za nitky.

Žiadne komentáre: