štvrtok 27. februára 2014

Očista (The Purge)

Produkcia: USA, Francúzsko, 2013
Réžia: James DeMonaco
Scenár: James DeMonaco
Kamera: Jacques Jouffret
Hudba: Nathan Whitehead
Hrajú: Ethan Hawke, Lena Headey, Tony Oller, Edwin Hodge, Rhys Whakefield, Adelaide Kane, Chris Mulkey
Dĺžka: 85 minút
Prístupnosť: od 18 rokov

     Predstavte si budúcnosť, v ktorej takmer neexistuje kriminalita a nezamestnanosť. Už to viac nie je len predstava. Naši noví zakladatelia Spojených štátov amerických totiž dosiahli pokles hladiny kriminality a nezamestnanosti založením novej tradície sviatku po názvom Očista. Behom 12 hodín budú povolené všetky stupne zločinu vrátane vraždy a všetky záchranné a bezpečnostné zložky budú nedostupné. Užite si výročnú Očistu s nami. S láskou - noví zakladatelia.

     Občas sa stane, že pozeráte film, od ktorého nečakáte vonkoncom nič. V takejto chvíli sa núkajú dve možnosti: buďto vás film nesklame, ani neoslní, alebo vás nečakane a veľmi pozitívne prekvapí. U kritikmi silne strhaného minuloročného, nevšedného hororu Očista sa prekvapivo ukázala tá druhá ako správna. 
     Základná myšlienka je jednoduchá a originálna - ukázať verejnosti  to, čoho sa najviac bojí, teda odhalenie podstaty zakorenenej hlboko v ústave Spojených štátov amerických a dušiach amerických občanov - kontroverzné právo na vlastníctvo zbrane, ktoré po desaťročia, resp. stáročia nahráva do kariet všadeprítomnému násiliu a zločinu, a režisér a scenárista James DeMonaco sa mu rozhodol nastaviť zrkadlo (odpustím si asociáciu s kultovou českou hláškou) v tej najextrémnejšej podobe. Aké by to bolo, keby Američania dostali možnosť vyzúriť sa behom jedinej noci výmenou za pokojný zvyšok roka prakticky bez zločinu? A ešte k tomu zbaviť Ameriku ničím neprispievajúcich existencií ako bezdomovcov či drogovo závislých? Možnosť Očistiť seba aj národ? Nie je to až taký objav, no je veľmi pôsobivý, a skutočne stojí za zfilmovanie. Samotné jadro snímky je pôvodcom slušnej kontroverzie, tak prečo je všeobecne film tak chladne prijímaný? Odpoveď je jednoduchá - realizácia. Podľa mnohých je totiž Očista priemerným, alebo prakticky podpriemerným hororom zo subžánru house invasion, ktorý neponúka nič nové ani zaujímavé, a je schematický a slabý. Lenže. Lenže podľa môjho názoru nám DeMonaco ukazuje blízku budúcnosť tak, ako by skutočne mohla vyzerať, a ja sa k jeho vízii prikláňam, i keď sladké sny z nej práve nemám.
     Po pravde, Očista má svoje chyby a nepatrí k najinteligentnejším filmom pod slnkom, ale rozhodne stojí za to vidieť. Väčší problém môže nastať ak sa pokladáte za hororového znalca a očakávate niečo viac, než len štýlové béčko so zaujímavým pozadím a filozofiou, v ktorom sa postavy beznádejne pokúšajú prežiť vo vlastnom dome, pričom im hrozí nebezpečenstvo zvnútra aj zvonku. Atmosféra a príbeh nie sú možno na úrovni vo svojej dobe šokujúceho remaku kontroverzného thrilleru Funny Games USA (i keď šéf bandy študentov, "očisťujúcich" sa na bezbrannom černochovi, stvárnený Rhysom Whakefieldom, mi Michaela Pitta dosť nepríjemne pripomenul), no udržiavajú sa na vlne, ktorú nastavia na začiatku filmu, a neprepadávajú sa do absolútnej hlúposti (ako mnohá žánrová konkurencia). Dej sa rozvíja postupne a vsádza karty na napätie, ktoré sa stupňuje až po vniknutie bandy útočníkov do domu, no v rukáve si stále schováva malé eso prichystané na záver. 
     Čo sa hercov týka, Lana Headey a Ethan Hawke síce ničím neozvláštňujú úplne štandardné, takmer tuctové hranie, našťastie to vylepšuje celková povaha filmu a niektorí vedľajší herci (ako napr. už spomínaný Whakefield). Akcia v dome je veľmi slušná, výživná a neoberie nás ani o pár krvavejších scénok, avšak nič, čo by sa vymykalo normálu. 
     James DeMonaco si s hymnou na perách (doslova) natočil "národný film", ktorým zabára svoje špinavé prsty do srdca Ameriky, načrtáva spoločenskú kritiku, sociálne nepomery, tému násilia i peňazí, a len vďaka tomuto rámcu vyniká Očista silnejšie nad priemer (aspoň v mojich očiach) a nebojím sa ju zaradiť medzi najzaujímavejšie, a dokonca asi aj najlepšie filmy, aké som v roku 2013 videl. 
8/10

Žiadne komentáre: